Systeemtherapie
Wat is systeemtherapie?
Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie en wordt ook wel relatie- en gezinstherapie genoemd. Het belangrijkste kenmerk van systeemtherapie is dat belangrijke naasten zoals de partner, kinderen, broer, zus, ouders, buren, vrienden of collega’s betrokken worden bij de therapie. Tijdens de therapie is er veel aandacht voor de onderlinge interactiepatronen en de verbetering hiervan. Er wordt ook rekening gehouden met eventuele belangrijke afwezigen.
Het uitgangspunt is dat een probleem of een (psychische) klacht nooit op zichzelf staat. De sociale, relationele en culturele context speelt altijd een rol. De leefsituatie en relaties – samen het systeem – hebben invloed op problemen. Tijdens de therapie wordt besproken welke invloed omgevingsfactoren zoals werk, school, buurt, religie en cultuur hebben op het probleem en op alle betrokken.
Wat kan systeemtherapie voor mij betekenen?
Door aandacht en beïnvloeding van meerdere individuen binnen het systeem en hun onderlinge interactiepatronen, kom je sneller tot de kern van het probleem. Gesprekken met een systeemtherapeut zorgen voor meer begrip tussen jou en je naasten. Door het betrekken van naasten bij de therapie, treedt er sneller herstel op. Als betrokkenen elkaar beter begrijpen en ondersteunen, wordt bovendien het risico op verergering of terugkeer van het probleem kleiner.
Systeemtherapie is breed inzetbaar. Bijvoorbeeld bij relatie- en gezinsproblemen, psychische problemen en klachten, huislijk geweld, en lichamelijke aandoeningen. Door in een vroeg stadium belangrijke naasten te betrekken bij de therapie kan voorkomen worden dat de problemen groter worden. Bijvoorbeeld dat een gezin uit balans raakt door relatieproblemen van de ouders of dat naasten ook (psychische) klachten ontwikkelen.
Bron: nvrg.nl
Mijn werkwijze
In het leven kan van alles gebeuren en soms is dat meer dan je aankan.
De redenen waarom mensen uitvallen zijn zeer uiteenlopend. Stress, burnout, angsten, nare gebeurtenissen, trauma;s, overlijden maar ook geboorte en conflicten kunnen hieraan ten grondslag liggen. Hierdoor kun je overprikkeld raken en uit balans.
Soms heb je daar even hulp bij nodig. Die hulp kan ik je bieden.
Ik wil graag samen met mijn cliënten werken aan bewustwording en verandering. Waar gaat het mis, wat ervaar je als een belemmering, wat zou anders kunnen en wat wil je bereiken?
Je/jullie kunt/kunnen zelf kijken welk aanbod het beste bij jouw/jullie situatie past maar we kunnen dat ook samen bespreken.
Ik probeer alle behandelingen “op maat” doen, waarbij we afspraken maken over het aantal behandelingen, behoeftes, wensen, de frequentie, enzovoort.
Ik heb in het aanbod ook de “eenmalige” behandelingen, zoals bijv. “ moment om even te sparren” waar je vaker dan één keer gebruik mag maken.
Voor mij is het belangrijkste dat jij /jullie je goed geholpen voelen/worden.
In therapie gaan kan een enorme stap zijn en daarom plannen we eerst een intake/ kennismakingsgesprek.
Een kennismakingsgesprek geeft je/jullie de gelegenheid om de vragen te stellen die je nog hebt en te ervaren of je een klik hebt met de therapeut. Er is voldoende tijd om jullie vraag toe te lichten. Tijdens het kennismakingsgesprek kijken we welke vorm van ondersteuning het beste bij jou/jullie past.
Ik vind het belangrijk dat ik je/jullie leer kennen en ook aandacht heb voor wat er speelt. Tijdens de gesprekken maak ik regelmatig een genogram of een levenslijn, zodat ik weet wie er belangrijk zijn voor jullie en welke gebeurtenissen, wat en wie in jouw/jullie leven een belangrijke invloed hebben uitgeoefend, je/jullie keuzes of gedrag heeft beïnvloed en kansen of belemmeringen heeft gecreëerd.
Therapiepraktijk Tursic is een vrijgevestigde praktijk. Ik heb geen contracten met zorgverzekeraars en ik hoef me niet te houden aan een bepaalde behandeltijd of een maximaal aantal sessies. We spreken samen af hoe vaak en hoe lang je in behandeling bent.
- Ik deel geen informatie met de zorgverzekeraar
- Ik heb geen lange intake procedure, je kunt meestal direct met de behandeling beginnen
- Er is geen doorverwijzing of diagnose nodig voor de behandeling